SvK, Konst från svenska konstnärer - Nordens största konstutställning
Kultur 1
space
Sökresultat




 



Dagens nyheter

DN Kultur & nöje

150 böcker om hundar ges ut varje år
Bokutgivningen i Sverige minskade med 20 procent mellan 2013 och 2023. Samtidigt ges det ut fler skönlitterära verk än för tio år sedan - och 150 böcker om året om hundar, visar statistik från Kungliga biblioteket (KB).

Hanna Fahl: Konserterna är en underbar chock för Sverigebilden
Jag är djupt tacksam för Taylor Swift-fansens generösa blick på Stockholm, skriver Hanna Fahl.

Roland Paulsen: Tillsätt hellre en utredning om massproduktionen av ekonomer
Utredningen som Mats Persson beställde om akademisk frihet visade på helt andra problem än cancelkultur - det är snarare politisk styrning och kraven på ekonomisk nyttighet som hotar den fria forskningen. Det skriver Roland Paulsen efter att ha kontaktats av innovationsmyndigheten.

Kerstin Gezelius: "The apprentice" fettsuger myten om Donald Trump
Ali Abbasis solkiga porträtt av den unga Donald Trump är kul men riskerar att missa allvaret i dagens politiska kontext. Den stora behållningen är Sebastian Stans subtila förvandling av Trump från naiv streber till ett hänsynslöst maktmonster.

Magasin III avvecklar utställningsverksamheten
Magasin III, som i januari drabbades av en vattenskada, stänger ner sin museiverksamhet i Stockholm. Hälften av de anställda sägs upp. - Att utställningsverksamheten i Stockholm får vila är en konsekvens av väldigt praktiska omständigheter. Vi har inte möjlighet att driva ett museum som inte har någon plats, säger grundaren och ordföranden David Neuman till DN.

Pulserande berättelse om fattigt vardagsliv i Kina
I minnesboken "Kvinnorna" fortsätter Yan Lianke att minnas sitt liv i Kinas 1970- och 1980-tal. Maria Schottenius bedåras av den Nobelpristippade författaren, som har förmågan att omedelbart krympa avståndet till sin läsare.

"På Assessorsgatan vill vi sänka trösklarna"
Medborgarskolan har tagit över nedlagda studieförbundet Kulturens lokaler på Södermalm. Nu har man öppnat kulturhuset Amplified Studios/Galleri Assessor med bland annat galleriverksamhet, musikstudior och dj-kurser. - I dag saknas utrymme för oetablerade konstutövare att synas, säger Tess de la Cour, verksamhetsutvecklare inom musik och kultur på Medborgarskolan Stockholm.

Benjamin Ingrosso i ny dokumentär: "Alla dåliga tankar de tänker om mig - har jag redan tänkt"
Han är en av våra mest folkkära artister, och har varit det i tjugo år - trots att han bara är 26. Nu siktar Benjamin Ingrosso på att bli Sveriges största manliga musikexport. Ett steg på vägen är en musikdokumentär på strömningstjänsten Max.

Ali Abbasi viftar bort Donald Trumps stämningshot mot "The apprentice"
CANNES. Donald Trump hotar att stämma upphovsmännen bakom "The apprentice" som förutom skumraskaffärer och fettsugning också rymmer en våldtäktsscen. - Låt oss göra politiska filmer stora igen, säger den iransk-danska regissören Ali Abbasi som tar hotet med ro.

Nisse: Vip-besökare i ganska låg klass
Den som ville känna sig utvald på Taylor Swift-konserterna kunde köpa en dyrare vip-biljett och få en särskild kö att stå i. Dock i sällskap med väldigt många.

Scarlett Johansson anklagar Open AI för att ha stulit hennes röst
Scarlett Johansson hotar med rättsliga åtgärder mot Open AI efter att företaget lanserat en funktion med robotröster till sin AI-tjänst Chat GPT. Stjärnan menar att en av robotarnas röster är en kopia av hennes egen.

Johan Croneman: Varför får Jimmie Åkesson stå sommarklädd på en jättebild och ljuga i SVT?
Kusligt mycket i SD:s kommunikation påminner om 30-talet. Och lägg märke till den distans Jimmie Åkesson håller till medierna i krissituationer, skriver Johan Croneman.

Piratenpriset till Fredrik Lindström
Författaren, programledaren, komikern och språkexperten Fredrik Lindström får årets Piratenpris, meddelar Fritiof Nilsson Piraten-sällskapet på en pressträff. - Det här är hedersamt och väldigt, väldigt roligt, säger pristagaren.

Polisen: "Ett leende på läpparna efter Taylor Swift-helgen"
Den stora Taylor Swift-helgen är över. Arrangemangen lockade rekordpublik och beskrivs trots det av polisen som en sällsynt lugn och trevlig tillställning. - Poliser har fått armband av swiftiesarna och glada tillrop. Det har varit en trevlig helg att jobba, konstaterar Ola Österling, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

Sofi Oksanen skriver ruskigt klargörande om Putins våld
Sofi Oksanen tittar aldrig bort. I essäboken "I samma flod" analyserar hon den ryska imperialismen och Putins krig mot kvinnorna. Våldet har varit konstant närvarande i den blodiga ryska historien. Jan Eklund läser en engagerad och klarsynt intellektuell.

Efter 30 år - Teatermaskinen kan tvingas flytta
Teatermaskinen i Skinnskatteberg befinner sig i ekonomisk kris och vädjar i ett öppet brev efter bidrag för att kunna fortsätta bedriva sitt kulturcentrum.

Ola Larsmo: Regeringens flathet är en propagandavinst för SD
Mötet mellan Tidöstyrets partisekreterare bekräftar att regeringen har gett upp inför SD:s desinformation. Det är en underminering av våra demokratiska spelregler - nu driver svensk politik ut på nya vatten, skriver Ola Larsmo.

När festen är viktigast får svenska artister duga
Bekvämt, stadsnära och svenskt på spelschemat. När festivalsommaren står för dörren märks ett tydligt skifte, där jättarna är på väg bort. - I dag åker man inte på festival för att upptäcka nya band, man åker för festen, säger vd:n Peter Arkhult på framgångsrika Homerun festivals.

Kjell Vowles: SD trollar också om klimatet - nu vill de riva upp EU:s klimatpakt
SD och de högerradikala har länge sett klimataktivister som en måltavla. Genom att sprida tvivel om klimatforskningen och smutskasta aktivister försöker de motverka försöken att minska utsläppen i Europa, skriver Kjell Vowles inför EU-valet.

Catia Hultquist: När min son tar studenten har jag förvandlats till spionmamman
Min son ska ta studenten. Det känns som om allt går för fort. Jag har inte riktigt hunnit med. Och han plockar hela tiden nya vuxenpoäng. Det kan vara en besynnerlig känsla för en förälder.

n'Jonas: Varför finns det snart inga som Birger?
På snabbköpet, tågstationen eller kundtjänsten finns snart inte en människa. Men en levande konduktör på bussen gör något värdefullt som är svårt att mäta.

Könskorrigerad knarkkung väcker uppståndelse i Cannes
CANNES. En musikalisk komedi om en mexikansk kartellkung som genomgår en könskorrigering. Jacques Audiards sjövilda och färgstarka Guldpalmsbidrag "Emilia Perez" har höjt humöret och ligger i täten av Guldpamsjakten.

Jesper Högström: Hur mycket kan du hosta upp när din gamla mops blir sjuk?
För femton år sedan hade jag skrattat åt blotta tanken på att lägga en månadslön på vård av en gammal hund. Men det var då det. Hundar kan ha den inverkan på människor. Vården är proffsig, men svindyr. Vem har egentligen råd?

Dalhallas grundare avliden
Margareta Dellefors, en av Sveriges mest betydande musikprofiler, har avlidit 98 år gammal, rapporterar SvD. Hon beskrivs i tidningen som eldsjälen som satte Dalhalla på Europas operakarta.

Po Tidholm: Irena Pozar tycks inte ha förstått att musikkritik är kritik, inte ett skrik av upphetsning
När Irena Pozar i Aftonbladet ger sig på de manliga recensenter som skrivit om Taylor Swift, är det lika förutsägbart som omodernt, anser DN:s Po Tidholm. Kritik handlar inte om att kunna varje detalj, utan om sätta en artist i relation till sin samtid.

Vecka 20 i bilder - se världen genom DN-fotografernas ögon
Hur ser tiden ut? Varje vecka väljer DN:s bildredaktör Pi Frisk ut fem fotografier som speglar Sverige och världen just nu. Här är bilder från vecka 20, 2024.

DN:s kritiker väljer fem favoriter vecka 20
Konstfacks vårutställning, en uppdaterad Antigone och en podd om 80-talets Stockholm är några av veckans favoriter.

Auktionsrekord för verk av Sigrid Hjertén och GAN

Trots formidabla insatser uteblir det verkligt dramatiska
Få kan bättre än Julia Sporsén bita huvudet av en våldsspekulativ kvinnoskildring. Men den formidabla sångartrion till trots saknar DN:s recensent den dramatiska bågen i nyuppsättningen av gisslandramat "Death and the Maiden".

Intensivt och hängivet när Mem Ararat möter sin publik
Mem Ararat har vuxit fram som en av de stora kurdiska artisterna. Konserten i Älvsjö blir en folkfest och är en makalös kulturupplevelse, tycker Magnus Säll.

Anders Svensson: Retoriskt har Jimmie Åkesson målat in sig i ett hörn - kan han trolla sig ur det?
Ordet "trollfabrik" har dominerat nyhetsrapporteringen. En laddad term, och vi är inte är helt överens om betydelsen, skriver Språktidningens Anders Svensson.

Sanna Samuelsson: Mitt hjärta ömmar för dem som utmålas som dumma bönder
Tut, tut, flytta på dig, bondjävel. Nu rasar bondeprotester över Europa och traktorer sprider gödsel i storstäder. Författaren Sanna Samuelsson växte upp på en mjölkgård och har på nära håll följt hur svenskt jordbruk tvingats mot större produktion och effektivisering - och hur de som drivit mindre gårdar framställts som korkade.

Herr B: Ska det verkligen vara så hair?
Man kan ha glädje av frisörer utan att någonsin gå dit. Det vet norra Europas mest lättfriserade, för att inte säga skalliga, kåsör.

Emma Stone: "Yorgos Lanthimos är min musa"
CANNES. Efter de barocka kostymdramerna "The Favourite" och"Poor things" är radarparet Emma Stone och Yorgos Lanthimos tillbaka med en ny film. På lördagen var det världspremiär för "Kinds of kindness", en stram triptyk om kontroll, våld och längtan efter tillhörighet.

Björn Wiman: Den sparkade läkaren på Karolinska har för alltid en plats i mitt hjärta
Avskedandet av förlossningsläkaren Karin Pettersson är absurt. Och dessvärre ett symptom på hur dilettanter och petimätrar får makten i samhället, skriver Björn Wiman.

Föreställning ställs in efter pro-ryskt tal
En av skådespelarna i föreställningen "Tysk höst" vädrade tidigare i vår starkt pro-ryska åsikter. Nu väljer Uppsala stadsteater att stoppa föreställningen där han medverkar, med hänvisning till teaterns säkerhet.

Efter tvisten om Nefertiti - deras pengar har hamnat hos "Jazz och potatis"
Den gamla jazzföreningen Nefertiti har flyttat både medlemmar och pengar till ett konto som kallas "Jazz och potatis" samtidigt som de jagas av Kronofogden. Såväl statliga Kulturrådet som Göteborgs kommun känner till förfarandet. - Hur kan de göra så?! undrar de nya ägarna till jazzklubben, som har en fordran gentemot företrädarna på 1,5 miljon kronor.

Folkfest i solen - fansen laddar för dag två med Taylor Swift
Det är folkfest utanför Friends arena inför lördagens spelning med Taylor Swift. Kön har byggts på under hela dagen och de allra första var på plats innan klockan passerat 06.

Tarik Saleh fullbordar Kairo-trilogi med ny politisk thriller
CANNES. Tarik Saleh avslutar sin Kairo-trilogi med den politiska och romantiska thrillern "Republikens örnar" med Fares Fares. - Att göra den här resan är som att hoppa bungyjump och ha ljugit om min vikt, säger regissören som just har påbörjat inspelningen på hemlig ort i Nordafrika.

Kirsten Dunst: "Ruben Östlund fick mig att gråta som ett lyckligt barn på Disneyland"
CANNES. Kirsten Dunst och Daniel Brühl har bordat Ruben Östlunds högtflygande satiriska tripp "The entertainment system is down". - Jag vill alltid arbeta med människor som tänjer på gränserna för filmkonsten, säger Kirsten Dunst under Film i Västs årliga pressträff i Cannes.

Bengt Ohlsson: Det finns inget tufft i att barnfamiljer har det besvärligt
Varför följer alla som sorkar i led när språket utarmas? Om vi bara slutar kalla motgångar för "tuffa" så skulle världen bli lite mindre korkad.

Vaginal Davis: "Män är något väldigt främmande för mig"
För fyrtio år sedan drev hon ett galleri i sin lägenhet i Los Angeles i förhoppningen om att träffa en pojkvän. I vår och höst intar Vaginal Davis surrealistiska och punkiga konstnärskap sex olika scener och museer i Stockholm. - Jag tar mitt jobb seriöst, men inte mig själv, säger hon till DN:s Sandra Stiskalo.

Mångordigt om en miljöskandal i gruvdriftens skugga
Bergslagen står i fokus för Inger Orres och Martin Hedéns debutroman om gamla miljösynder som aldrig förlåtits. Ola Larsmo har läst en ofokuserad roman full av sidospår.

Hanna Rajs bok om sorgen efter mamman är ohyggligt bra
Hanna Rajs nya diktbok handlar om döden. Närmare bestämt om en död mamma. Aase Berg läser en ärlig sorgebok som uppfinner ett helt nytt tilltal.

Noomi Rapace spelar Moder Teresa i ny film
Noomi Rapace ska spela huvudrollen som helgonet Moder Teresa i den kommande filmen "Mother", regisserad av nordmakedonska Teona Stugar Mitevska, avslöjar Variety.

Nya filmchefen vill sänka biomomsen: "För dyrt att gå på bio"
Anna Croneman lämnade ett toppjobb på SVT för att bli vd på Filminstitutet. Nu vill hon göra det billigare att gå på bio. - Det är alldeles för dyrt, säger hon till TT.

DN väljer: Här är de bästa albumen vecka 20
Jessica Pratts drömska folkmusik håller sig kvar i toppen. Tätt därefter placerar sig Aidan Moffat och hans Arab Strap, vars nya skiva om nättroll och nazister är ett utropstecken. Klara Keller, som är i mål med sin fullängdsdebut, imponerar också.

Håkan Östlundh: I samtidslitteraturen har den unga generationen redan gett upp om livet
Hur speglas vår tid av författargenerationen född vid historiens slut? Deras romangestalter tycks vantrivas i kulturen, men finns det något alternativ? Är det ens möjligt att föreställa sig ett annat sätt att leva? Författaren Håkan Östlundh tolkar tecknen i den hedonistiska samtidslitteraturen.

Kerstin Gezelius: Är svenska filmskapare för ego för att lyckas?
Filmkollektiven lever i Cannes, där många av stjärnregissörerna har vuxit fram ur grupper som vågar samarbeta nära och tillsammans odla det nyskapande. Det borde svenska filmskapare lära sig av.

Ahmed Berhan: "Jag försöker avkoda samhället och hitta min plats i det"
Allt verkar hända samtidigt för Ahmed Berhan. Han är skådespelare, programledare för "Invandrare för svenskar", driver egen klubb och ska ut på sin första soloturné som ståuppkomiker. Men han insåg tidigt att han inte skulle bli älskad av alla. - Jag kommer aldrig att polera min yta för att bli omtyckt.

Tulpanens väg från sultanernas palats till kolgruvarbetarnas ölflaskor
Det är säsong för tulpaner. Från bergsmassiven i Centralasien har tulpanen med seklerna spridit sig till Marocko, Nederländerna och södra Sverige. Emilie Wellfelt har besökt den årliga tulpantävlingen i Yorkshire och begrundar blommans kulturhistoria.

Ståhlis: Lunch med grisöra och avundsjuka blickar
Försommarvärmen kan vara tuff för en tax, men ett hörnbord med utsikt och en delikatess att knapra på gör ändå livet drägligt.

Kristofer Ahlström: Nu räcker det, tänker jag, nu kastar jag barnens konst för alltid
Högarna av teckningar och pyssel från hem och förskola växer. Hyllplan bågnar under pappersberg med glitterklister och huvudfotingar. Barnens skaparglädje kan hota hela idén om ett ljust och fräscht hem. DN:s Kristofer Ahlström bestämmer sig för att rensa upp.

Överväldigande när Taylor Swift förmänskligar kändisskapets börda
Taylor Swift tar emot publikens jubel med inövade powergester. Men det finns ett intressant glapp i hennes uppträdande. När kameran zoomar in på hennes ansikte märks ett slags tveksamhet, skriver Po Tidholm om världsstjärnans första konsert i Stockholm.

Francis Ford Coppola: "USA riskerar att möta samma öde som romarriket"
CANNES. Francis Ford Coppola har tänkt på romarriket - i fyrtio år. På torsdagen var det slutligen premiär för hans drömlika och allegoriska hjärteprojekt som binder ihop det antika Rom med dagens USA. Ett megalomant megafiasko eller ett smakprov på framtidens filmskapande? "Megalopolis" splittrar kritikerkåren i Cannes.

Se bilderna från Taylor Swifts konsert

Spektakulärt när Swift intog Friends - hyllade Sverige
Tre timmars allsång, glädjekaos - och ett avslöjande med Sverige-koppling. Den första av Taylor Swifts tre spelningar var av det mer spektakulära slaget.

Fansen köar inför konserten: "Vi älskar Taylor Swift"
Köerna ringlar sig utanför Friends arena. I kväll går världsartisten Taylor Swift upp på scenen i Sverige för första gången. - Det har varit underbart att få träffa alla Swifties, säger Mari Aalto, som rest hit från Finland.

Teaterbesökare uppmanar till bojkott efter skådespelares Rysslandshyllning
Avbokade biljetter och uppmaningar till bojkott av Uppsala stadsteater. Efter att skådespelaren och regissören Richard Turpin hyllade Ryssland på svensk-ryska vänföreningens årsstämma har reaktionerna från teaterpubliken varit många och starka.

Sommarstockholm växlar upp
Möjligheterna att njuta av några av Stockholms bästa lägen blir allt fler.

Mamma o jag: Familjärt koncept som inte håller vad det lovar
Krogkommissionen. Trevligt småprat och familjär stämning lyckas inte kompensera för opersonlig meny, tycker DN:s testpatrull.

Konstfacks studenter ger hopp om framtiden
Konstfacks traditionella vårutställning visas i år både i skolans lokaler och på Färgfabriken. Bo Madestrand ser mer självbespeglande identitetskonst än politiska inslag men även design där miljöhänsyn står i centrum.

Bredd och djup i vimlet på Stockholm art week
Stockholm art week och konstmässan Market är större än någonsin, trots lågkonjunkturen. Här går det att uppleva både internationell stjärnkonst och intima små utställningar, skriver Birgitta Rubin.

Lisa dos Santos får pris för bok om gängvåld
Åklagaren och författaren Lisa dos Santos får Natur & Kulturs debattbokspris för boken "Älskade bror - en rapport från gängvåldets Sverige".

Kim Stanley Robinson: Pandemin har gjort mig mer optimistisk om klimatet
Kim Stanley Robinson är science fiction-författaren som övergav rymdäventyren och återvände till jorden för att skriva om klimatfrågan. Jesper Huor har zoomat med författaren om ekoterrorism och klimatmanipulering.

Israeliskt tv-bolag: Israel möttes av hat
Den israeliska delegationen mötte en "aldrig tidigare skådad uppvisning av hat" under Eurovision, hävdar landets public service-bolag Kan i ett uttalande till BBC.

Janine Jansens violin spritter av livsglädje i Britta Byströms ljusa stunder
I nya verket "Shortening days" laborerar tonsättaren Britta Byström med natt och dag. Dygnets ljusa del visar sig vara Byströms bästa tid, där Janine Jansens violin blir oemotståndligt medryckande.

Netflix krävs på bevis för "Baby reindeer"
Den brittiske politikern John Nicolson kräver att Netflix ska ta fram bevis för påståendet att Martha i tv-serien "Baby reindeer" har dömts för stalking, skriver Deadline.

DN väljer: Veckans bästa låtar, vecka 20
Markus Krunegårds nya låt är veckans stora överraskning - en 60 minuter lång och experimentell kompott av sagor, fabler och bakisterapi varvat med popmusik. I veckans spellista märks också nytt från Billie Eilish, Cherrie och Portisheads Beth Gibbons som nu solodebuterar.

Joost Kleins advokat: "Han förnekar brott"
Nederländernas Eurovisionartist Joost Klein riskerar att åtalas för olaga hot efter sin vistelse i Malmö. Nu kommenterar hans advokat händelsen. - Han förnekar brott, säger Jan-Åke Fält.

Saga Cavallin: Naomi Klein gömmer sig bakom Greta Thunbergs självuppoffrande kamp
Världsstjärnan Naomi Klein har varit i Stockholm och låtit sin ikonstatus lysa över det pro-palestinska protestlägret. DN:s Saga Cavallin lyssnar på författaren under ett publiksamtal och tycker att hon kommer undan med färdigformulerade talepunkter.

Kritiksnack: Är "Baby reindeer" bra på riktigt?
"Baby reindeer" är vårens mest omtalade tv-serie. Men varför vill så många titta på ett glåmigt stalkerdrama, om än med mycket svart humor? Helena Lindblad, Malin Ullgren och Jacob Lundström på DN:s kulturredaktion benar ut den självbiografiskt färgade Netflixsuccén som tog en oväntad vändning när verkligheten knackade på.

Boklistan vecka 20 2024: Richard Ford ny på listan
Den här veckan inträder Richard Fords avslutande roman - påstår han - om Frank Bascombe på DN:s kritikerlista.

Här är DN Kulturs Elsa Beskow-favoriter
Från Björn Wimans identifikation med "Olles skidfärd" till Pia Huss saftiga djupdykning i "Solägget" - sex DN-kritiker väljer var sitt favoritverk av Elsa Beskow.

Elsa Beskow - föregångaren som fortfarande är aktuell
"Hattstugan", "Sagan om den lilla lilla gumman", "Tomtebobarnen" och "Tant Grön, Tant Brun och Tant Gredelin". I år är det 150 år sedan hon föddes - och Elsa Beskows vackra, naturromantiska sagor lever kvar än i dag. Den som läser dem närmare hittar en medveten konstnärs arbete.

Billie Eilishs "Hit me hard and soft" är en 22-årings idé om hur mognad låter
Billie Eilish har gjort sig ett namn genom sin innovativa popmusik. Men "Hit me hard and soft" är för diffus och brokig för sitt eget bästa, tycker Saga Cavallin.

Vackert och vemodigt om livets utförsbacke från Beth Gibbons
På Beth Gibbons soloalbum sjunger 59-åringen om åldrande, förluster och oro - och något så ovanligt som klimakteriet. Musiken är vemodig och storslagen, där artistens insikter trots allt rymmer hopp, skriver Johanna Paulsson.

Björn Wiman: Jimmie Åkesson la ut sin stora lögn inför en paralyserad SVT-programledare
Jimmie Åkesson ljuger om SD:s trollfabrik. Han vet att alla vet att han ljuger, men han ljuger ändå. Den senaste veckan har Den stora lögnen gjort entré i svensk politik, skriver Björn Wiman.

Flera nya artister klara för Way out west
Nu släpps ytterligare åtta artister till Way out west i sommar. Bland annat den sydkoreanska dj:n Peggy Gou.

De äldre kvinnliga konstnärerna intar årets Market-mässa
Fyrtio gallerier samsas om utrymmet när konstmässan Market tar över Liljevalchs konsthall för en helg. I år märks särskilt en grupp som tidigare sällan fått ta plats på konstscenen: de äldre kvinnliga konstnärerna. - Det är en stor tillfredsställelse att kvinnor från min generation äntligen får uppmärksamhet, säger den danska konstnären Ursula Reuter Christiansen.

Jenny Lindh: Inspireras av pr-galningarna Proust, Woolf och Twain - så får du din roman att sticka ut
DN:s Jenny Lindh svarar på dina frågor om litteratur. Denna vecka om vad man ska göra när ens kompis går för långt i sina försök att lansera sin nyutgivna -  egenutgivna - roman.

Annika Strandhäll: Jag har nog förmågan att se när en politisk fråga är mogen
Annika Strandhäll är ett av Socialdemokraternas tyngsta namn. Samtidigt är hon på tvärs med ­partiet i flera viktiga frågor. DN har träffat henne och pratat om arbetarklass, krig på sociala ­medier och nazistattacken på första maj.

Elisabeth Hjorth: Empatin stiger ur vissheten om vår grundläggande jämlikhet
Hur svårt kan det vara att sätta sig i någon annans drömmar, drivkrafter och behov? Det verkar ibland vara ofattbart svårt. I ett samhälle där mycket handlar om att betrakta och visa upp blir det svårt att tro att genuin medkänsla alls existerar, men vi måste framhärda, skriver Elisabeth Hjorth.

Aina Clotet: "I Spanien ser många Sverige som en dröm"
En ny spansk-svensk dramakomedi på SVT skildrar drömmen om det perfekta, svenskinspirerade föräldraskapet på den katalanska landsbygden. Filmfredag har träffat en av serieskaparna, Aina Clotet, som både regisserar och spelar huvudrollen tillsammans med maken Marcel Borràs.

Magnus von Horn sätter skräck i Cannes med mardrömslik änglamakerska
CANNES. Magnus von Horn imponerar på festivalpubliken med en verklighetsbaserad psykologisk skräcksaga som tävlar om Guldpalmen. "Flickan med nålen" rör sig kring en ökänd änglamakerska, spelad av den danska stjärnan Trine Dyrholm.

Säverman: Vårbal med valser och korvberikad vickning
Under Melodifestivalveckan ägde också ett annat anrikt musikevenemang rum, en både avsevärt äldre och mer oregelbunden vårbal.

Fredrik Strage: Jag hör ekot av stöveltramp varje gång snipiga fitnessinstruktörer pratar om att leva sunt
7-Eleven ska sluta sälja cigaretter. De vill förbättra folkhälsan - och det är ju fint. Men de skulle snarare förbättra min mentala hälsa genom att bevara de öppettider som en gång gjorde varumärket omtalat.

Det här kan fansen förvänta sig under Taylor Swifts konsert
Helgens tre konserter med Taylor Swift beräknas locka 150 000 personer till Friends arena. Showen är skräddarsydd in i minsta detalj, där flera inslag har återkommit under hela turnén. Här är de viktigaste sakerna att hålla koll på.

Backanal och motlut - kan du orden?
Testa dina kunskaper i veckans språkkviss.

Kerstin Gezelius: Francis Ford Coppolas "Megalopolis" är ett haveri
CANNES.  Regilegendaren Francis Ford Coppolas sista stora passionsprojekt "Megalopolis" hyllas och sågas på festivalen. Ett megalomant magplask, menar DN:s Kerstin Gezelius.

Birgitta Rubin: Här är de sex bästa utställningarna i Stockholm just nu
Dödsmässor, magnetiska minnesbilder och postapokalyptiska landskap. DN:s konstredaktör Birgitta Rubin tipsar om särskilt sevärda konstutställningar i Stockholm.

Uppladdningen inför Taylor Swift har redan börjat
På området utanför Friends Arena i Solna kryllar det av "swifties" som vill köpa Taylor Swift-tröjor. Fans från hela världen har redan på torsdagen börjat ladda helgens inför tre konserter.

Nicholas Wennö: Här är veckans bästa strömningstips
En strålande katalansk komedi om föräldraskap, internetporr i norsk folkdräkt, dansk MILF-komedi, korsettfest med "Bridgerton" och bebisjakt med Alba August och Björn Gustafsson. Detta är några av veckans nyheter strömningsvärlden.

Kajsa Haidl: Det är genom turnén som Taylor Swift blivit störst
Taylor Swift har varit ute på sex världsturnéer i sin karriär och ändå aldrig spelat i Sverige. Men i helgen får fansen allt de drömt om, under tre konserter kommer en sammanlagd publik på 150 000 få se henne.

Här är siffrorna som visar Taylor Swifts storhet
Allt omkring Taylor Swift är stort. Turnén som når Stockholm i helgen rör sig över fem kontinenter, 23 länder och över 50 städer. DN har sammanställt några av de imponerande siffrorna för The eras tour.

Världskänd författare visade sitt stöd för studentprotesterna i Stockholm
Den kanadensiska författaren och aktivisten Naomi Klein besökte Greta Thunberg och de protesterande studenterna på Stockholms universitetsområde på torsdagen. - Studenterna är otroliga, de är en del av ett generationsuppvaknande som inte tolererar avhumaniseringen av palestinier, säger Naomi Klein till DN.

Anya Taylor-Joy om nya Mad Max-filmen: "Jag blev knockad av farten och ljuden"
Cannes. Anya Taylor-Joy sätter plattan i mattan i nya Mad Max-filmen "Furiosa" - en spektakulär postapokalyptisk motororgie med hämndtema. På torsdagen mötte hon världspressen i Cannes tillsammans med motspelaren Chris Hemsworth och regissören George Miller.

Filmlistan vecka 20: "Drömmen lever vidare" är ny på bio
Den franska veteranen Robert Guédiguian är tillbaka med den kärleksfulla "Drömmen lever vidare". DN:s filmredaktörer Helena Lindblad och Nicholas Wennö listar det bästa på bio just nu.

De öppnar stort centrum för kultur vid Sergels torg i Stockholm
Sergels torg får ett nytt kulturellt centrum inte långt från det klassiska Kulturhuset. Det är Janne Broman, Fotografiskas grundare, som startar nytt museum tillsammans med dottern Angelica Broman. Den 20 juni slår The museum by Naom upp dörrarna.

Nytt dramatikerresidens fokuserar på barn i gängvåldets skugga
Riksteatern och Centrum för barnkulturforskning (CBK) har instiftat ett nytt dramatikerresidens där fokus ligger på att skildra barn och unga som lever i gängvåldets skugga. Talajeh Nasiri är den första dramatikern att genomföra det nya residenset.

Hela världen vill se hennes Netflixserie
Den svenska gängskildringen "I dina händer" har gjort succé bland tittarna, inte bara i Sverige, utan även i övriga världen. - Jag känner att den här serien handlar om våra barn - om allas våra barn, säger seriens regissör Anna Zackrisson.

Quiz: Vad vet du om Taylor Swift?

 
Sök
På gång

«    Maj 2024    »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

Evenemang

Avancerad
sökning »
Stockholms länUppsala länSödermanlands länÖstergötlands länJönköpings länKronobergs länKalmar länGotlands länBlekinge länSkåne länHallands länVästra Götalands länVärmlands länÖrebro länVästmanlands länDalarnas länGävleborgs länVästernorrlands länJämtlands länVästerbottens länNorrbottens län

Idag
Utställning: Blommor bin och landskap
Orangeriet, Linnéträdgården Uppsala
Utställning: Nike Åkerberg
Galleri Hörnan Falun
Cecilia Ogvall - fönsterutställning
Sintra Göteborg
Inblick Tillbakablick
Sundsvalls museum Sundsvall
Magicamente
Vilka Famiglia Kalmar
Annika Jarring - fönsterutställning
Sintra Göteborg
Öländs samlingsutställning
Galleri Stenhallen Borgholm
Medlemsutställning 2024
Lomma bibliotek Lomma
Utställning Åsa Holm Jalnefur & Margareta Jonsson
Sintra Göteborg
Elisabet Berg - Memento vitae /ställer ut skulptur på Galleri Hantverket
Galleri Hantverket Stockholm
VAXHOLMS VÅRSALONG 2024
Galleri & Cafe Roddarhuset Vaxholm
Konstens Mosaik
Solliden Kaffetorpet Borgholm
"Transit"
125 Kvadrat Stockholm
Naturmåleri
Galleri Greger Stockholm
Magicamento
Villa Famiglia Kalmar

Lista dagens evenemang »

Dagens namn
Conny
Konstantin
Dagens bild
Länkspaning



a n n o n s e r
PRINTGLAS
Omkonst - konstnärer skriver om konst. Susanna Slöör & Leif Mattsson
ANNONSERA PÅ SVERIGES KULTURNÄT!
Louise Hävre
Sveriges främsta konstportal * Länkar till Svenska Konstnärer *  Links to Swedish Artists
Konstkvarteret, Internetgalleri
bus.se
"Life in a bubbel" -Hans Alexander Gerlanius
Pringlas